Parkolási zónák Magyarország fővárosában, Budapesten

2023. 11. 10. 2023. 11. 10.
Parkolási zónák Magyarország fővárosában, Budapesten

Budapest parkolási rendszere 2022. december 1-től megváltozott. Az új rendszer célja, hogy a korábban nehezen átlátható, 27 várakozási zóna helyett egy egységes parkolási struktúra jöjjön létre. Az új rendszerben az alábbi zónák jöttek létre:

  • A zóna: 600 forint/óra, reggel 8 és este 22 óra között, max 3 óra.
  • B zóna: 450 forint/óra, reggel 8 és este 20 óra között, max 3 óra.
  • C zóna: 300 forint/óra, reggel 8 és délután 18 óra között, max 3 óra.
  • D zóna: 200 forint/óra, reggel 8 és délután 18 óra között, időtartam-korlátozás nélkül.

Forrás: bkk.hu

Az új rendszer célja, hogy az autósokat arra ösztönözze, hogy a közösségi közlekedést válasszák a kilométeres dugók és a parkolóhely-vadászat helyett. Az újonnan kihelyezett közlekedési és információs táblák a közlekedők számára sokkal könnyebbé és gyorsan felismerhetővé teszik a zónák kialakítását. 

Az új rendszerben a parkolási díjakat és az ott eltölthető maximális várakozási időt is korlátozták. Nem meglepő, hogy a belvárosban igen szigorú, míg a városból kifelé haladva kedvezőbb feltételekkel találkozhatunk. A szabályok és kötelezettségek minden személygépkocsira, három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárra, három- vagy négykerekű motorkerékpárra, lakóautóra, és a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsira vonatkoznak.

Összefoglalva, a budapesti parkolási rendszer átalakítása a város forgalmának csökkentését és a közösségi közlekedés előnyben részesítését célozza meg. Az új rendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi a parkolási szabályokat.