Magyarország - Melyik parkoló zónában vagyok?

2024. 01. 20. 2024. 01. 20.
Magyarország - Melyik parkoló zónában vagyok?

Ha Budapesten vagy egyéb magyar városban autóval közlekedünk, fontos tudnunk, hogy melyik parkoló zónában állunk meg, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi díjat kell fizetnünk, és mennyi ideig parkolhatunk. Budapesten parkoló zónák 2022. december 1-től egységes rendszerben működnek, amely négy kategóriát különböztet meg: A, B, C és D zóna. Erről itt írtunk bővebben. A zónák óradíja, fizetési időszaka és időtartam-korlátozása eltérő, ezért érdemes figyelni a táblákra, amelyek jelzik, hogy melyik zónában vagyunk.

Hogyan találhatom meg a parkoló zónámat?

A parkoló zónák meghatározása a kerületek hatáskörébe tartozik, ezért nem mindenhol ugyanolyan a zónák elrendezése. A legbiztosabb módja annak, hogy megtudjuk, hogy melyik zónában parkoltunk, az, hogy megkeressük a legközelebbi parkoló automatát, amelyen fel van tüntetve a zóna betűjele és a díjszabás. Ha nincs közel automatánk, akkor keressük a parkoló zónát jelző táblát, amely általában a kereszteződésekben, vagy a parkolóhelyek elején található. A táblán szintén látható a zóna betűjele, valamint a fizetési időszak és a maximális parkolási idő.

Milyen segítséget kaphatok a parkoló zónákhoz?

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy melyik zónában parkoltunk, vagy ha szeretnénk előre tervezni a parkolást, akkor használhatjuk a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMZ) weboldalán elérhető térképet, amelyen megtekinthetjük a parkoló zónák elhelyezkedését és díjszabását. A térkép tájékoztató jellegű, ezért mindig ellenőrizzük a helyszínen is a zóna jelzését. A térképet a következő linken érhetjük el: Parkolási zónák - Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

A parkoló zónák mellett a NMZ weboldalán más hasznos információkat is találhatunk a parkolással kapcsolatban, például a mobilfizetés módját, a parkolási bírságokat, vagy a parkolóhelyek foglaltságát. A weboldal címe: https://nmzrt.hu

Remélem, hogy ez a cikk segített abban, hogy könnyebben megtaláld a parkoló zónádat, és élvezd a magyarországi autózást. 😊