Hajdúszoboszló látványosságai és parkolási tudnivalók

2024. 01. 26. 2024. 01. 26.
Hajdúszoboszló látványosságai és parkolási tudnivalók

Hajdúszoboszló Magyarország egyik legismertebb fürdővárosa, ahol nemcsak a gyógyító termálvíz, hanem a kulturális és természeti értékek is vonzzák a látogatókat. A város látnivalói között számos múzeum, emlékmű, kastély és templom található, amelyek bemutatják a hely történelmét, néprajzát és művészetét. Ebben a cikkben összefoglaljuk a legfontosabb nevezetességeket, amelyeket érdemes meglátogatni, ha Hajdúszoboszlón járunk.

A város központjában áll a Református templom, amely 1928-ban épült neoromán stílusban. A templom kertjében található az I. világháborús emlékmű, amely a háborúban elesett hajdúszoboszlóiak neveit őrzi1. A templom mellett áll a Bocskai István Múzeum, amely a város néprajzi gyűjteményét mutatja be. A múzeumban láthatók a hajdúszoboszlói fazekasság, a népviselet, a lakberendezés és a népi iparművészet tárgyai2.

A város legnagyobb vonzereje a Hungarospa, amely Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. A Hungarospa több mint 30 hektáron terül el, és különböző medencéket, csúszdákat, szaunákat, wellness- és gyógykezeléseket kínál a vendégeknek. A fürdő legfőbb kincse a 73 °C-os termálvíz, amely 1100 méter mélyről tör fel, és számos betegség gyógyítására alkalmas3. A fürdő területén található a növekedés szimbóluma, amely egy 36 méter magas, fémből készült szobor, amely a város fejlődését jelképezi.

A fürdőtől nem messze található a Géptár, amely egy magángyűjtemény, ahol régi mezőgazdasági gépeket, szerszámokat, járműveket és egyéb érdekességeket tekinthetünk meg. A Géptár tulajdonosa, Mogyorós József, aki maga is egykori traktoros, több mint 30 éve gyűjti a múlt emlékeit, és szívesen mesél a látogatóknak a kiállított tárgyak történetéről.

A város másik kulturális központja a Hajdúszoboszlói Fazekasház, amely egy 200 éves parasztházban működik. A Fazekasházban megismerhetjük a hajdúszoboszlói fazekasság múltját és jelenét, valamint megtekinthetjük a helyi fazekasok alkotásait. A Fazekasházban rendszeresen szerveznek kiállításokat, bemutatókat, foglalkozásokat és vásárokat, ahol a látogatók megvásárolhatják a kézműves termékeket.

Hajdúszoboszló nemcsak a kultúra, hanem a természet szerelmeseinek is kedvelt úti cél. A város határában található a Bocskai Arborétum, amely egy 10 hektáros park, ahol több mint 500 fa- és cserjefajt láthatunk. Az arborétumot 1928-ban alapította Bocskai István, aki a város nagy mecénása volt. Az arborétum nemcsak egy botanikai kert, hanem egy élő történelmi emlék is, hiszen itt található Bocskai István sírja, valamint a Bocskai-kastély romjai.

Hajdúszoboszló tehát egy olyan város, ahol a fürdőzés mellett számos más élményt is szerezhetünk. A város látnivalói bemutatják a hely gazdag kulturális és természeti örökségét, amelyet érdemes felfedezni. Ha Hajdúszoboszlóra látogatunk, biztosan nem fogunk unatkozni, hiszen a város minden korosztálynak és érdeklődésnek kínál valami érdekeset.

Parkolás Hajdúszoboszlón

A hajdúszoboszlói közterületeken történő parkolásról a következőket érdemes tudni:

  • A városban két fizető parkoló övezet van (4201, 4203), amelyekben a parkolási díj 200 - 400 HUF óránként, illetve 2 000 HUF naponta.
  • A parkolási időszak egész évben hétfőtől vasárnapig, ünnepnapokon is 7:00 és 18:00 óra között tart.
  • A mozgáskorlátozott személyt szállító járművek ingyenesen parkolhatnak a kijelölt parkolóhelyeken.
  • A hajdúszoboszlói lakcímmel rendelkezők díjmentesen parkolhatnak a fizető parkoló övezetekben, ha regisztrálták a járművüket.